Ledenonderzoek dialectvereniging Veldeke

Om inzicht te krijgen in de wensen en verwachtingen van hun achterban vroeg dialectvereniging Veldeke Mestreech ons een ledenonderzoek uit te voeren. Bijna 700 leden namen de tijd voor het invullen van een voor dit onderzoek opgestelde online vragenlijst.

Veldeke Limburg is de provinciale koepel van 10 dialectverenigingen, die zich verspreid over de hele provincie inspannen om binnen de eigen stad of regio het plaatselijk dialect op de kaart te zetten en het spreken, lezen en schrijven van de Limburgse taal te bevorderen. Van deze 10 lokale kringen is het Veldeke Mestreech met meer dan 1.200 leden de grootste.

Om voeling te houden met wat er speelt binnen hun achterban, heeft Veldeke Mestreech ons gevraagd een ledenonderzoek uit te voeren. Alle leden ontvingen een uitnodigingsmail met een persoonlijke link naar een online enquête, met vragen over hun betrokkenheid bij hun vereniging en hun wensen en verwachtingen op het gebied van bijvoorbeeld communicatie en activiteiten.

Bijna 700 leden vulden de vragenlijst helemaal in en nam hier gemiddeld 17 minuten de tijd voor. Twee derde deed mee via een PC, 20% op een tablet en 14% met hun smartphone. De uitkomsten van het online ledenonderzoek gebruikt Veldeke Mestreech voor het verder vormgeven van het toekomstige verenigingsbeleid.