Onderzoek mantelzorg door vijftigplussers

MantelzorgRenM|Matrix heeft samen met Etil en RMI onderzoek gedaan naar de bereidheid bij vijftigplussers om mantelzorg te verrichten. Het ging in dat onderzoek niet om het aantal vijftigplussers dat al mantelzorg verricht of hoe vaak ze dat doen, maar vooral om de vraag wat hen beweegt om mantelzorg (te gaan) verrichten. We hebben daarvoor een viertal voorkomende situaties, via een internetenquête, voorgelegd aan twee panels, namelijk de vijftigplussers in het landelijk internetpanel van RMI en alle leden van het 50+ Panel van RenM|Matrix en Etil.

Of vijftigplussers mantelzorg gaan verrichten blijkt in geen van de vier situaties afhankelijk te zijn van de algemene houding ten opzichte van mantelzorg. Die is namelijk overwegend positief. Evenmin van invloed is of men zich in staat acht de gevraagde mantelzorg te verlenen. Daarmee worden de vaardigheden en deskundigheden bedoeld. Wat wel van invloed is op de waarschijnlijkheid waarmee men mantelzorg zal gaan verlenen is motivatie (de wil om het te doen) en de ervaren mogelijkheid (tijd en middelen om het te doen).

Omdat het al dan niet verrichten van mantelzorg vooral lijkt voort te komen uit de gevoelde motivatie en de ervaren mogelijkheden daartoe, maar niet of nauwelijks uit de vermeende vaardigheden en deskundigheden, doemen een aantal valkuilen / risico’s op voor de continuïteit en kwaliteit van de zorg voor ouderen. Zeker nu er daarvoor in de toekomst een steeds groter beroep zal worden gedaan op mantelzorgers.

Voor meer informatie over het onderzoek Mantelzorg door vijftigplussers verwijzen wij u naar het bijbehorende artikel in Kwaliteit In Zorg | 2013 | nummer 3.