Senioren en social media

Dat social media zich inmiddels een plek in het leven van veel jongeren heeft verworven, is alom bekend. De laatste tijd hoor je echter steeds vaker dat ook senioren de weg naar social media hebben weten te vinden. Maar waar gebruiken ze sociale media voor? En is er een verschil tussen 55+ers die nog actief zijn in werk en bedrijf en ouderen die inmiddels gepensioneerd zijn? RenM|Matrix ging op onderzoek uit. 

Een ruime meerderheid van zowel de werkzame als gepensioneerde ouderen is dagelijks online (resp. 91% en 82%). Naast de gebruikelijke activiteiten als surfen en e-mailen, is het bekijken van Facebook en Hyves onder beide groepen ouderen de meest voorkomende activiteit. Verder laat onderstaande grafiek zien dat senioren zich ook bezighouden met het onderhouden van een eigen pagina op Facebook of Hyves, het lezen van online fora, het bekijken van video’s van anderen en het lezen van recensies.

Uit het onderzoek blijkt dat de werkzame senioren qua frequentie van gebruik, de gepensioneerde senioren overtreffen op het gebied van de meer consumptieve activiteiten. Waar het gaat om het ontplooien van activiteiten op internet en social media, liggen de verschillen in gebruik wat dichter bij elkaar. Het bijdragen aan online fora en het zelf schrijven/posten van artikelen en verhalen wordt zelfs vaker door gepensioneerden dan door werkzame senioren gedaan. Aangezien deze activiteiten relatief veel tijd in beslag nemen, kan dit te maken hebben met het feit dat gepensioneerden meer tijd voor zichzelf hebben.